Op avontuur in Estland

Meren, bossen en stranden vormen samen een van de kleinste maar mooiste landen van Europa. De Esten hebben hun cultuur decennialang fel verdedigd onder invloed van de Sovjet-Unie, en nu wordt die overal gevierd. Fantastisch eten, prachtige middeleeuwse stadjes en een gevoel van vreugdevolle onafhankelijkheid maken Estland uniek.

Dag 1 – Aankomst in Tallinn & richting berenkijkhut

In de vroege ochtend vliegen wij vanaf Amsterdam naar Tallinn, de hoofdstad van Estland. Dit kleine Baltische land is populair om zijn charmante plattelandsdorpjes en prachtige landschappen. Meer dan de helft van het land is bedekt met beschermde bossen, waardoor het een ideale plek is om de ruige wildernis te verkennen. De ongerepte natuur is de thuisbasis van een aantal ongelooflijke wilde dieren, evenals een aantal kraters en prachtige watervallen.

Op ruim twee uur vliegen stappen wij uit op het kleine vliegveld. Vanaf het vliegveld pakken wij de trein naar de berenkijkhut. Wij zijn heel benieuwd wat ons te wachten staat, omdat wij eigenlijk geen idee erbij hebben.

Aan het einde van de middag ontmoeten wij onze gids en lopen wij achter hem aan naar de berenkijkhut. Het is echt een hut midden in de natuur. De hut is erg comfortabel en vrij van insecten (niet geheel onbelangrijk). Daarnaast heeft het ramen aan beide kanten: de noordelijke ramen kijken uit op een taiga bos en de zuidelijke ramen bieden uitzicht op een beekje en een begroeide weide. We moeten erg stil zijn, want beren zijn erg schuwe dieren en bang voor menselijke ontmoetingen.

Wat een geluk hebben wij! We zien zoveel beren, van jonge tot oude beren. En wat een geluiden maken deze beren. Daarnaast zien wij ook nog prachtige vogels en een vosje.

Dag 2 – Tallinn verkennen

Na een korte nacht vertrekken wij met een goed gevoel vanuit de berenkijkhut richting Tallinn, wat een geweldige ervaring was dit! Alleen één tip: vergeet geen muggenspray mee te nemen. Wij zijn een aantal bulten rijker.

Als wij in Tallinn zijn aangekomen, hebben wij gelijk een lunchafspraak staan met onze lokale agent. Het was leuk om haar na een lange periode weer eens in het ‘echt’ te zien. Na de lunch gaan wij Tallinn verkennen. We beginnen in het kloppende hard van Tallinn, het oude stadscentrum. Het lijkt wel alsof we in de Middeleeuwen zijn beland! Een groot deel van de handelshuizen en paleizen stamt rechtstreeks uit de dertiende en veertiende eeuw. Het is dan ook niet gek dat de binnenstad op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.

Dag 3 – Fietstocht door Tallinn 

Na het ontbijt vertrekken wij naar de ontmoetingsplek met onze lokale gids voor de fietstocht door Tallinn. Door deze fietstocht zien wij de hele andere kant van Tallinn, de minder toeristisch plekken. Wij fietsen langs het Kadriorg Paleis en park, de presidentiële woning, het Tallinn Song Festival gebied en het monument van de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens fietsen we door het Olympisch dorp en gaan we langs het strand en de promenade aan zee. Een prachtige tour, die een mooi beeld geeft van de gehele stad.

Na de fietstour gaan wij lunchen in een heel bijzonder restaurant in de oude binnenstad van Tallinn. Hun focus ligt op lokale producten van kleine producenten in Estse boerderijen en bossen. Wat kan je hier heerlijk eten! 

Na de lunch gaan wij nog even cultuur snuiven. In het grotendeels autovrije stadshart wandelen wij door klinkerstraatjes, langs pastelkleurige huizen en oude stadsmuren met in totaal maar liefst 26 wachttorens. De highlights komen uiteraard aan bod, zoals de orthodoxe Alexander Nevski-kathedraal op de Toompeaheuvel, het Raadsplein met het fraaie gotische stadhuis en het barokke Kadriorgpaleis.

Dag 4 – Vertrek vanuit Tallinn

In de ochtend vliegen wij weer terug naar Amsterdam. Estland is echt een Baltisch pareltje, die niemand mag missen!

Over ons

Wij, Rolf Jansen en Naomi Jansen, zijn de oprichters van Christoffel Travel en delen graag onze passie voor reizen met u. 

Recente berichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang de reistips in uw mailbox!