Verken de schoonheid van Litouwen

Duur

7 dagen

Vanaf

1159,-

4.5/5
4.5 van 5

Ontdek de schoonheid van Litouwen door zelf rond te rijden langs de best uitgekozen plaatsen in deze 7 daagse rondreis door Litouwen! Bezoek de hoofdstad Vilnius en een aantal populaire plaatsen zoals Trakai of Kernave, maar voel ook de gastvrijheid van de lokale bevolking door te overnachten in homesteads, zelfgemaakte kaas te proeven of meer te leren over de bijenteelt van de lokale bevolking. Wij geloven dat iedereen in staat zal zijn om zijn nieuwe favoriete plekken in Litouwen te kiezen na een week in dit prachtige land te hebben doorgebracht.

''Litouwen is één van de best bewaarde geheimen van Europa.''

Reisprogramma

Dag 1 – Aankomst in Vilnius

Na aankomst op de luchthaven van Vilnius, haalt u uw elektrische huurauto op. U rijdt richting uw hotel in Vilnius. Op deze dag kunt u de majestueuze oude binnenstad van Vilnius verkennen, wandelend door de geplaveide steegjes en binnenwandelend in gezellige binnentuinen.

‘s Ochtends rijdt u naar uw eerste halte van de dag – Kernave, één van de UNESCO Werelderfgoederen, is een vestingstelsel van vijf heuvelforten met een unieke archeologische en historische waarde. Op een oppervlakte van 194 getuigen talrijke archeologische vondsten en het in de loop van de geschiedenis gevormde landschap van de culturen die hier 11.000 jaar lang hebben geleefd. Het heeft een onschatbaar erfgoed nagelaten: begraafplaatsen met verbazingwekkende grafgiften, de sporen van verbrande hertogelijke kastelen en de overblijfselen van een verdwenen stad van ambachtslieden en kooplieden. Voor de Litouwers is Kernave echter een symbool van de staat, de hoofdstad van het heidense Litouwen, waarover vele legenden en verhalen de ronde doen.

De volgende halte op de reis is Dubingiai. Bezoekers worden verwelkomd door het natuurlijke landschap, de houten brug over het langste Litouwse meer Asveja en natuurlijk de kasteelruïnes van Dubingiai. Het kasteel van Dubingiai dateert uit de 13e eeuw en de beroemdste Litouwse adellijke familie Radvilos woonde er. Het kasteel heeft de eeuwen niet overleefd, maar door recent archeologisch onderzoek is duidelijk geworden dat het de plaats was waar de belangrijkste gebeurtenissen in middeleeuws Litouwen plaatsvonden. In de kelders van het kasteel is een kleine tentoonstelling over het archeologisch onderzoek en de vondsten.

Moletai - Litouwen - Baltische Staten vakantie - Christoffel Travel

Na uw lunch in Molėtai, gaat u naar het Labanoras Regional Park dat verschillende natuurlijke en recreatieve plaatsen biedt voor bezoekers. Mis de kans niet om een korte stop te maken en de Mindunai uitzichttoren te bezoeken. Bekijk een schilderachtig panoramisch uitzicht vanaf de op één na grootste uitzichttoren in Litouwen.

De laatste halte van de dag is Labanoras Wood Trail. Aangezien Litouwen rijk is aan prachtige natuur en grote bossen, mag u de kans niet missen om een groot deel van de tijd door te brengen in Labanoras Wood – het op één na grootste bos van Litouwen. U vindt hier een ander soort rust en ruimte om te ontsnappen aan het lawaai van de stad en te genieten van de avond in de natuur.

‘s Avonds komt u aan bij het lokale familie pension en heeft u een gezellige avond omringd door het dennenbos aan de oever van het meer.

Anyksciai - Litouwen - vakantie Baltische Staten - Christoffel Travel

De dag begint met een bezoek aan Ignalina en een bezoek aan het museum van Sakotis – het eerste en enige in zijn soort in de wereld. Sakotis is een traditionele taart in Litouwen en in dit museum kunt u naast andere ook de grootste ter wereld zien – hij staat zelfs in het Guinness World Records!

De volgende bezienswaardigheid op de lijst is de Ginuciai watermolen – één van de meest gedenkwaardige symbolen van Aukštaitija Nationaal Park. De molen werd in de 19e eeuw gebouwd op de rivier de Srove en was een bedrijf tot 1968. De molen is nu een door de staat beschermd monument met overgebleven oude apparatuur die bijna dertig jaar geleden is gereconstrueerd. Op de tweede verdieping van de molen, in de schuilkelder, is een expositie over de weg van het brood van graan naar tafel.

Op weg naar Anyksciai mag u een stop in Ladakalnis niet missen – één van de indrukwekkendste bezienswaardigheden in het Nationaal Park Aukstaitija met uitzicht op zes verschillende meren, omgeven door beboste gebieden.

Later op de dag bereikt u het oude bijenteeltmuseum Stripeikiai. Het museum, dat de geschiedenis van de bijenteelt in Litouwen presenteert, toont niet alleen een grote verscheidenheid aan oude bijenkorven en bijenteeltgerei, maar biedt ook de mogelijkheid om het Radvila familiedessert te proeven, een kaars van zuivere was te maken of zelfs een duik te nemen in de aromatherapie met honing! U leert hoe bijen werden verdedigd tegen beren, ziet de mythologische beelden van de god en de godin van de bijen, en bezoekt een oude schuur om kennis te maken met planten, die de bron zijn van honing voor bijen.

Eindig de dag in Anyksciai, waar u het Treetop wandelpad zult bezoeken. Het Anyksciai boomkroonpad, gelegen in het beroemde Anyksciai dennenbos, is het enige boomkroonpad in de Baltische staten. Het pad ligt op het niveau van de boomkruinen en is 300 meter lang, gelijkmatig oplopend tot 21 meter hoog, zodat u de verscheidenheid van de Litouwse bossen kunt leren kennen en ervaren. De constructie zelf heeft een originele architectonische oplossing: de Aukstaitija nationale strook van de Litouwse etnoculturele regio werd gekozen als motief voor de architectuur van de uitkijktoren.

U overnacht in Anyksciai.

Uw eerste halte van de dag is Karves Ola – de beroemdste en grootste zinkput van Litouwen – en de 32 meter hoge uitzichttoren van Kirkilai, waar u het terrein van de karstsloot in het heiligdom van het landschap van Kirkilai kunt zien.

Niet ver hiervandaan bereikt u Birzai, waar de eerste mogelijkheid is om deel te nemen aan “Beer Road”. Dit is een idee van de familie van brouwers, dat is uitgegroeid tot een levend fenomeen van de regio Birzai, die een lange traditie van brouwen heeft. Eerst wandelt u rond in de “Rinkuskiai” brouwerij, de gids zal u vertellen hoe, volgens de oude brouwtradities, vandaag de dag echt Litouws bier wordt gebrouwen. Wanneer u terugkomt van de brouwerij, bezoekt u het museum en hoort u over de subtiliteiten van de oude brouwerij. U proeft ook warme gerechten die u leert combineren met verschillende soorten bier.

Als u in het noorden van Litouwen reist, moet u zeker een bezoek brengen aan de stad Birzai, waar u de langste voetgangersbrug van Litouwen over het Sirvenameer vindt, die naar het prachtige renaissance-barokke kasteel Birzai leidt. U heeft de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan het Sela Museum in het kasteel en alles te weten te komen over de geschiedenis en cultuur van de Birzai-regio.

In de namiddag bereikt u Pakruojis, waar u de synagoge en het Pakruojis landhuis zult bezoeken. Het landhuis werd slechts een paar jaar geleden vernieuwd, toen de auteurs van het ambitieuze project hoopten de problematische situatie te veranderen – Pakruojis landhuis is het grootste landhuiscomplex in Litouwen. Het project werd volledig uitgevoerd – tegenwoordig is het Pakruojis-landhuis niet alleen een hotel of een tentoonstellingsruimte, maar ook een plaats waar bezoekers hun dagen als een echte hoveling kunnen doorbrengen. Theatrale educatieve programma’s en verschillende evenementen maakten dit landhuis één van de meest populaire bij de lokale bevolking, een combinatie van erfgoed en leuke vrijetijdsbesteding.

Na een excursie in het landhuis Pakruojis rijdt u verder naar Panevezys voor de overnachting.

Europese bizons - Litouwen - Baltische Staten vakantie - Christoffel Travel

Begin een dag in de natuur, op slechts een klein eindje rijden van Panevezys. Pasiliai Bison Paddock is een plek voor de grootste wilde dieren – Europese bizons, die niet alleen in Litouwen, maar ook in het internationale Rode Boek zijn opgenomen. Tot de 16e eeuw waren bizons wijdverspreid in heel Europa. De ontwikkeling van de landbouw, de snelle toename van het aantal mensen en de intensievere jacht dreven hen naar schaarse, afgelegen, beboste bossen, en de bizon begon snel af te nemen. Tot 1854 werden bizons in Litouwen uitgeroeid. De laatste bizon in het wild werd in 1919 bejaagd. Pasiliai bizon werd opgericht (als een kennel) met de installatie van 50 ha omheiningen en in 1969 met een koppel bizons, die toen uit Rusland werden aangevoerd. 1970-1972 kwamen er nog acht bizons bij. Sinds 1973 worden de bizons voortdurend vrijgelaten uit de omheiningen, zo begon zich in Litouwen een kudde vrije bizons te vormen. Tegenwoordig leven er ongeveer 16 bizons in omheinde gebieden en nog eens 30 in het wild. Bezoekers van de paddock kunnen vanaf het overdekte observatiedek op afstand van de dieren genieten en het leven van deze dieren observeren. Het is een unieke gelegenheid om van dichtbij van deze dieren te genieten, om ze in hun natuurlijke omgeving te zien leven.

Stop voor een lunch in Kedainiai – een klein maar charmant stadje in het midden van Litouwen. Kedainiai heeft een rijke geschiedenis waarvan de oude stad getuigt. Het is misschien niet de grootste, maar het is zeker een perfecte plaats voor een kort bezoek op uw weg.

Het dorp Rumsiskes is één van de grootste openluchtmusea in Europa waar u een kleinere versie van het Litouwen van de 18e-19e eeuw kunt zien, waar traditionele huizen uit alle etnografische regio’s op één plaats werden gebouwd. De huizen hier worden meestal van hun oorspronkelijke plaats overgebracht, zodat bezoekers zeker kunnen zijn van de authenticiteit van de gebouwen. Alleen de beste lokale ambachtslieden werken aan de restauratie van de gebouwen, zodat de authentieke materialen en techniek gegarandeerd zijn.

Pazaislis - Kaunas - Litouwen - vakantie - Christoffel Travel

De dag gaat verder met een rit naar Kaunas. Voordat u de stad binnenrijdt, bezoekt u het Pazaislis klooster – één van de meest betoverende voorbeelden van laatbarok in Noordoost-Europa, dat al meer dan 350 jaar bijdraagt aan de geschiedenis van Kaunas. Sinds 1664, toen de kanselier van het Groothertogdom Litouwen het Pazaislis-landhuis aan de Camaldolese monniken gaf, bidden de mensen hier voor vrede en voorspoed in Litouwen.

U overnacht in Kaunas.

In de ochtend heeft u de mogelijkheid om te kiezen voor een Kaunas walking city tour. Kaunas stad, gelegen in het centrum van Litouwen, is de voormalige tijdelijke hoofdstad van Litouwen en Europa’s culturele hoofdstad 2022. De lokale gids zal u vertellen hoe het voelde om in het onafhankelijke Litouwen te zijn tussen de twee wereldoorlogen, en hoe deze bruisende stad vandaag leeft.

Later op de dag bereikt u Birstonas, waar u de kans krijgt om nog een uitzichttoren te beklimmen. Geniet van een ontspannen lunch in Birstonas – de badplaats, omgeven door de lus van de langste rivier Nemunas. Geniet van de natuur, de schone lucht en de gezelligheid van een kleine stad of kies een actieve avondactiviteit zoals wandelen, wandelen of fietsen.

Na een korte rit bereikt u Aukstadvaris met een ander natuurmonument – Duivelskuil. De Duivelskuil is de ‘koningin’ van de Litouwse kuilen, omgeven door legenden en mythen. Het is uitgeroepen tot geologisch natuurmonument van de Republiek Litouwen en staat in de top 100 van de meest bezochte natuurmonumenten van Europa. De Duivelskuil is een speciale mythologische sacrale plaats. Dit is de diepste kuil in Litouwen, ongeveer 40 meter diep, dus mis de kans niet om hier een korte stop te maken of zelfs een langere te genieten van de omringende natuur!

Hierna brengt u een bezoek aan een klein dorpje Darguziai en zijn Kaashuis. Landbouw speelt een belangrijke rol in Litouwen en wie kan u vertellen en laten zien hoe de lokale bevolking vroeger in voedsel voorzag als niet de lokale bevolking zelf. Op deze boerderij krijgt u de kans kaas te proeven van plaatselijke kaasmakers, die hun eigen koeien melken, kaas maken en er zelf van genieten, dus er is geen twijfel mogelijk dat het goed moet zijn!

Volgende op de agenda – Trakai. Het is een historisch, pittoresk stadje met een kasteel in het midden van het meer. De plaatselijke bevolking maakt er een dagexcursie en wij nodigen u daar ook voor uit. Bekijk Trakai kasteel, meren en prachtige uitzichten rondom. Trakai was vroeger een middeleeuwse residentie van Litouwse groothertogen. Ooit was Trakai een belangrijke en machtige stad, maar tegenwoordig geniet het van rust en de status van zomerresort met zijn slechts 5000 inwoners. De stad is ook beroemd om zijn Karaim gemeenschap die hier sinds de 14de eeuw woont en “kibinai” maakt, het beste lokale gebak in de omgeving.

U overnacht in Vilnius. 

Vilnius - oude stad - Litouwen - luchtballonnen - Baltische Staten - Christoffel Travel

Geniet van uw laatste ochtend in de stad Vilnius. In de loop van de middag vertrekt uw vlucht van Litouwen terug naar huis.

Accommodaties

1. Panevezys

Panevezys hotel - Christoffel Travel

Het hotel is gevestigd in de eerste 19e-eeuwse mechanische meelmolen in de Baltische Staten. De kamers in het historische gedeelte van het hotel zijn uitgerust met vintage meubels en handgemaakte tapijten. De nieuwere kamers zijn voorzien van moderne meubels en sommige hebben een balkon. 

Vilnius hotel - Christoffel TravelEén van de nieuwste en mooiste hotels in Vilnius. Alle 18 kamers hebben een uniek en onderscheidend interieur. Bovendien is Moon garden gelegen in het hart van Vilnius – de oude stad. De locatie biedt u een gemakkelijke en snelle verbinding met de meest bezochte attracties van de stad. Het is heel gemakkelijk om het hedendaagse, kleurrijke en historische Vilnius te ontdekken.

 

Moletai hotel - Christoffel TravelHet hotel ligt aan de oevers van het meer van Bliūdinis en biedt klassiek ingerichte kamers. Elke ruime kamer biedt een gezellig interieur, airconditioning, een flatscreen-tv en uitzicht op het nabijgelegen bos of meer. Voor drankjes kunt u terecht in de eigen bar. 

Anyksciai hotel - Christoffel TravelEen vernieuwd hotel, gevestigd aan de voet van de heuvel van het Licht der Gelukzaligheid. Vernoemd naar de eerbiedwaardige historische figuur, verwelkomt en biedt het hotel gezelligheid, warmte en gastvrijheid, precies zoals het hoort in het huis van de adel. De in klassieke stijl en warme kleuren ingerichte kamers garanderen een aangename nachtrust.

Kaunas hotel - Christoffel TravelGeniet van een stijlvol verblijf in het centrum van Kaunas, het hotel is perfect gelegen in het hart van de stad. De kamers zijn in Scandinavische stijl. Het beschikt over een eigen casino, restaurant, fitnesscentrum, spa en sauna. 

Tijdens uw verblijf bevindt u zich dicht bij de belangrijkste winkelstraten van de stad en populaire attracties zoals de Žalgiris Arena. Na een dag de prachtige architectuur en musea van Kaunas te hebben verkend, kunt u ontspannen in de SPA, of naar restaurant gaan om te genieten van een seizoensgebonden à la carte dineerervaring.

Prijsinformatie

Wij bieden u de omschreven reis aan vanaf € 1159,- per persoon (o.b.v. 2 personen). 

De reissom is gebaseerd op bovenstaande voorbeeldreis. Al onze reizen worden op maat gemaakt en zijn afhankelijk van factoren zoals beschikbaarheid, reisperiode en samenstelling van het reisgezelschap.

Inclusief:

 • 4 overnachtingen in goed verzorgde hotels inclusief ontbijt
 • 2 overnachtingen op de plattelandsboerderijen inclusief ontbijt
 • Route kaarten (online, gpx formaten) met bezienswaardigheden volgens het programma.
 • Excursie in het Pakruojis Manor
 • Toegangskaartje voor alle nationale parken die tijdens de tour worden bezocht
 • 7 dagen elektrische autohuur (op basis van BMW i3)
 • Toeristisch informatiepakket

Exclusief:

 • Internationale vluchten *
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Overige maaltijden 
 • Calamiteitenfonds: € 2.50 per boeking
 • Reserveringskosten: € 35 per boeking
 • GGTO Bijdrage: € 9 per persoon

* Wij zullen in het reisvoorstel een vluchtvoorstel doen. U bent vrij om te kiezen voor ons aanbod of zelf vluchten te voorzien.

Vakantie in de Baltische Staten met Christoffel Travel

De gepubliceerde Baltische Staten reizen zijn bedoeld als richtlijn en ter indicatie van de mogelijkheden. Daarom worden alle Baltische Staten reizen 100% op maat afgestemd met klanten van Christoffel Travel. Hierdoor ontbreekt het u aan niets, en zal de reis geheel in lijn zijn met uw verwachtingen en wensen. De reisroutes, accommodaties, excursies en getoonde prijzen zijn dus onder voorbehoud en ter indicatie. Christoffel Travel is specialist op het gebied van vakanties in de Baltische Staten. We nemen al uw wensen serieus in behandeling en maken op basis van deze informatie een offerte op maat.

Dagoverzicht

1 Aankomst in Vilnius

2 Vilnius – Kernave – Dubingiai – Labanoras Regional Park – Molėtai

3 Molėtai – Sakotis Museum – Ginuciai watermolen – Stripeikiai – Anyksciai

4 Anyksciai – Karves Ola – Kirkilai – Birzai – Pakruojis – Panevezys

5 Panevezys – Pasiliai – Kedainiai – Rumsiskes – Kaunas

6 Kaunas – Birtonas

7 Vertrek vanuit Vilnius

Pazaislis - Kaunas - Litouwen - vakantie - Christoffel Travel

Verken de schoonheid van litouwen

Het Pažaislis klooster is misschien wel de meest romantische plek in Litouwen. Het klooster, een echte barokke diamant uit de 17e eeuw, werd gebouwd door de welgestelde, invloedrijke en religieuze familie Pacas. Het geluid van muziek onder de bogen van de kerk onthult haar schoonheid, want hier vinden vele concerten en muziekfestivals plaats. De stilte van het klooster wordt beheerd door de orde van de Zusters van St. Casimir.