Ontdek Skopje & Ohrid

Duur

8 dagen

Vanaf

1169,-

4.5/5
4.5 van 5

Deze rondreis combineert de historische en culturele bezienswaardigheden van de hoofdstad van Noord-Macedonië met het charmante Meer van Ohrid, één van ’s werelds oudste meren. Skopje is een prachtige stad om een paar dagen door te brengen. De rivier de Vadar verdeelt de compacte hoofdstad in een overwegend islamitische helft in het noorden en een orthodox-christelijke kant in het zuiden. De Ottomaanse en Byzantijnse invloeden van de stad zijn dus duidelijk zichtbaar. In de Turkse wijk Caršija geven de grote dagelijkse bazaar, de Turkse handelsherbergen, de sierlijke moskeeën en de oude vestingen een fascinerend beeld van de geschiedenis van de stad. Breng zeker een bezoek aan de Mustafa Pasja moskee, de grootste en sierlijkst versierde moskee van de stad, en de Daut Pasja Baths National Gallery – een 15e eeuws badhuis dat nu een galerie met hedendaagse kunst herbergt.

De parel in de kroon van Noord-Macedonië is ongetwijfeld het prachtige landschap en de prachtige landelijke kloosters, en een ideale uitvalsbasis om deze te verkennen is het pittoreske stadje Ohrid. De door de UNESCO beschermde stad in het zuidelijkste deel van Noord-Macedonië was de bakermat van de Slavische geletterdheid, die de broers Cyrillus en Methodius, en later hun discipelen St. Clement en St. Naum, verspreidden vanuit de Ohrid Literary School, de eerste Slavische universiteit in de Balkan, lang voor Bologna. Ohrid is een stadsmuseum met een overvloed aan archeologische schatten, waaronder vroegchristelijke basilieken en prachtige kerken, waarvan de beroemdste de kerk van St. John in Kaneo is, indrukwekkend gelegen op de kliffen boven het meer. Vanuit Ohrid is het ook mogelijk het prachtige Galicica National Park te verkennen, dat zich uitstrekt van het meer tot in de bergen en eindeloze ongerepte landschappen biedt.

''Skopje en Ohrid zitten vol bezienswaardigheden die uw aandacht waard zijn!''

Reisprogramma

Dag 1 – Skopje

Skopje - Noord-Macedonië rondreis - Christoffel Travel

Vandaag komt u aan op de luchthaven van Skopje. Een transfer naar uw hotel in Skopje, waar u onze reisvertegenwoordiger zult ontmoeten voor een briefing van uw reis in Macedonië, de Macedonische gebruiken en tradities en de logistiek.

Verken Skopje vandaag in uw eigen tempo: alle toeristische routes beginnen vanaf het centrale plein ‘Macedonië’: de grote fontein van Alexander de Grote, het herdenkingshuis van Moeder Teresa, of ga over de oude stenen brug het doolhof van geplaveide steegjes van de oude stad binnen, omzoomd met eeuwenoude moskeeën en Ottomaanse baden die zijn veranderd in kunstgalerijen, sieraden en antiekwinkels, rustieke restaurants en theehuizen.

U overnacht de komende dagen in een centraal gelegen hotel in Skopje.

Skopje - oude bazaar - rondreis Noord-Macedonië - Christoffel Travel

Een lokale gids leidt u vandaag door de straten van Skopje. U bezoekt samen de oude bazaar en de groene markt en gaat winkelen als een local – de ingrediënten, die u hier haalt, gebruikt u voor lokale maaltijden die u later bij uw gastheer thuis kookt en ze op Macedonische manier proeft.  

Op slechts een klein stukje rijden van Skopje vindt u Matka Canyon, één van de mooiste kloven in de omgeving. Het is de thuisbasis van Amerikaanse zeearenden, endemische plantensoorten en meer dan 130 verschillende soorten vlinders. Dit schilderachtige landschap herbergt enkele verbluffend gelegen 13e-eeuwse orthodoxe kloosters, evenals één van de diepste grotten van Europa. Verken de kloof tijdens een rondleiding: bezoek het klooster van de Heilige Maagd en het borduuratelier van de non, bekijk de 14e-eeuwse St. Andrea-stenen kerk, die erin is geslaagd de meeste iconen en inscripties uit de tijd dat deze werd gebouwd, te behouden; maak een wandeling over het smalle pad uitgehouwen in de rotsen boven het Matka-meer, of geniet van een boottocht naar de grotten van Vrelo. Liefhebbers kunnen ook een kano huren om door de kloof te peddelen. Bij het begin van de kloof kunt u ook zwemmen.

Loop ’s avonds de levendige Boheemse wijk Skopje binnen met veel restaurants met lokale en internationale gerechten.

Bitola - rondreis Noord-Macedonië - Christoffel Travel

Na het ontbijt vertrekt u richting Ohrid. U rijdt zuidwaarts over de snelweg langs de eindeloze wijngaarden van het wijngebied en de tabaksvelden van centraal Macedonië. Stop om Bitola te bezoeken, de op één na grootste stad van Macedonië, gelegen tussen de bergen van Pelister National Park, op 16 km van de grens met Griekenland. Maak een wandeling langs Shirok Sokak Street, een voetgangerspad met kleurrijke, romantische, neoklassieke gebouwen en levendige cafés. Bekijk de oude bazaar, waar de aangename pleintjes met fonteinen en Ottomaanse monumenten Macedonië aantrekkelijk maken. Verken de archeologische vindplaats Heraclea, gesticht in het midden van de 4e eeuw voor Christus door Filips II van Macedonië, de vader van Alexander de Grote.

In de namiddag rijdt u richting Ohrid, waar u de komende dagen overnacht.  

Ohrid en het meer van Ohrid staan beide op de UNESCO-werelderfgoedlijst: Ohrid vanwege haar grote culturele en historische belang en erfgoed, terwijl het meer van Ohrid het oudste meer van Europa is met veel endemische soorten, sponzen en algen. U start de dag met een stadstour door Ohrid, het ‘Jeruzalem van de Balkan’.  In het oude centrum wordt u omringd door geschiedenis en mysterieuze legendes. U brengt een bezoek aan het Samoil Fortress om getuige te zijn van de overblijfselen uit het glorieuze Macedonische verleden. Verder bezoekt u onder andere de meest gefotografeerde kerk van de Balkan, St. Jovan Kaneo, die bovenop de rots ligt en daarmee een prachtig uitzicht over het meer van Ohrid geeft. Ook staan de kathedraal St. Sofia en het oude theater, dat vandaag nog steeds wordt gebruikt voor buitenvoorstellingen en meer dan 2200 jaar geleden werd gebouwd, op de route.

Na de stadswandeling heeft u de tijd om te gaan lunchen in het centrum of aan het Ohrid meer. Ga in de middag nog zelf op verkenning en ontdek de verborgen hoeken van de stad.

Struga - Noord-Macedonië rondreis - Christoffel Travel

Rijd over de schilderachtige lokale weg die Ohrid met de westkust verbindt: bezoek Struga, de poëziestad gebouwd aan de oevers van de rivier de Drim die hier uitstroomt vanuit het meer van Ohrid; zie de grotkerk en de mystieke kloostercellen uitgehouwen in de rotsen van Kalishta boven het meer; geniet van een typisch dorpsfeest in een pension in het dorp Vevchani en maak een wandeling in de bossen van de berg Jablanica naar de bronnen van de rivier de Vevchanska.

Ohrid boottocht - Noord-Macedonie - Christoffel Travel

Vertrek ’s ochtends op een boottocht langs de oostkust van het meer van Ohrid, om de hoogtepunten van Ohrid en het meer van Ohrid te zien: de oude stad, de presidentiële residentie van maarschalk Tito, het watermuseum ‘Bay of Bones’, de 14e eeuwse kerk van Moeder Maria (alleen per boot bereikbaar); stop op één van de mooiste stranden bij het vissersdorp Trpejca en op het strand bij het 9e eeuwse klooster St. Naum, gelegen op slechts 1 km van de grens met Albanië. Het was de geboorteplaats van het Cyrilische schrift in de 9e eeuw, dat nog steeds wordt gebruikt in Macedonië, Servië, veel Oost-Europese landen en Rusland. Aan de buitenkant van de kerk vindt u een bijzonder element: de multi-gekleurde pauwen die rondscharrelen in het gras.

In de middag rijdt u weer terug naar Skopje.

Skopje - Noord-Macedonië vakantie - Christoffel Travel

Vandaag zit uw reis door Noord-Macedonië er helaas al weer op. Vol mooie herinneringen komt u terug thuis. 

Accommodaties

1. Skopje

Gelegen in het hart van Skopje op 5 minuten lopen van/naar het Macedonië-plein. Het hotel is een combinatie van funky architectuur en eigentijdse faciliteiten. De locatie is uitstekend; het ligt dicht bij het Museum en het Fort, evenals de beroemde Stenen Brug. Daarnaast ligt het naast de Daut Pasha Hamam van de historische oude bazaar van Skopje. Ideaal!

Het stijlvolle hotel ligt aan de oevers van het meer van Ohrid. Het biedt elegante kamers met een balkon en uitzicht op het meer. De prachtige spa van het hotel beschikt over een hot tub, sauna en stoombad. Er is ook een fitnesscentrum. Het restaurant biedt uitzicht op het meer van Ohrid en serveert heerlijke internationale gerechten. Bij mooi weer kunt u van uw maaltijd genieten op het zonnige terras aan de promenade.

Prijsinformatie

Wij bieden u de omschreven reis aan vanaf € 1169,- per persoon (o.b.v. 2 personen). 

De reissom is gebaseerd op bovenstaande voorbeeldreis. Al onze reizen worden op maat gemaakt en zijn afhankelijk van factoren zoals beschikbaarheid, reisperiode en samenstelling van het reisgezelschap.

Inclusief:

 • Alle overnachtingen in goed verzorgde hotels 
 • Iedere dag ontbijt
 • Huurauto en allle transfers zoals beschreven in de reis
 • 2x lunch
 • Diensten van een professionele gids op dag 3 in Canyon Matka en op dag 5 in Ohrid
 • Privéboottocht op dag 7 in Ohrid (6,5 uur)
 • Entreegelden voor musea en toeristische attracties bezocht in Canyon Matka en in Ohrid
 • Begeleide lokale ervaring op dag 2 inclusief winkelen, kooklessen, lunch en drankjes
 • Toeristisch informatiepakket

Exclusief:

 • Internationale vluchten *
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Overige maaltijden 
 • Calamiteitenfonds: € 2.50 per boeking
 • Reserveringskosten: € 35 per boeking
 • GGTO Bijdrage: € 9 per persoon
* Wij zullen in het reisvoorstel een vluchtvoorstel doen. U bent vrij om te kiezen voor ons aanbod of zelf vluchten te voorzien.

Vakantie in Noord-Macedonië met Christoffel Travel

De gepubliceerde Noord-Macedonië reizen zijn bedoeld als richtlijn en ter indicatie van de mogelijkheden. Daarom worden alle Noord-Macedonië reizen 100% op maat afgestemd met klanten van Christoffel Travel. Hierdoor ontbreekt het u aan niets, en zal de reis geheel in lijn zijn met uw verwachtingen en wensen. De reisroutes, accommodaties, excursies en getoonde prijzen zijn dus onder voorbehoud en ter indicatie. Christoffel Travel is specialist op het gebied van vakanties in Noord-Macedonië. We nemen al uw wensen serieus in behandeling en maken op basis van deze informatie een offerte op maat.

Dagoverzicht

1 Aankomst in Skopje

2 Skopje 

3 Skopje – Matka Canyon – Skopje

4 Skopje – Bitola – Ohrid

5 Ohrid

6 Ohrid

7 Ohrid – Skopje 

8 Vertrek vanuit Skopje

Vakantie Noord-Macedonie - Christoffel Travel

ontdek skopje & ohrid

Skopje heeft veel charme. De bezienswaardigheden uit het Ottomaanse en Byzantijnse tijdperk zijn geconcentreerd rond de prachtige Čaršija van de stad, die wordt begrensd door de 15e-eeuwse Kameni Most (Stenen Brug) en het Tvrdina Kale Fort – de beschermer van Skopje sinds de 5e eeuw.